Behalve op de fotogalerij en op www.facebook.com/leprarun staan er foto's van de Leprarun 2014 op de volgende URL:

https://gschuitema.blogspot.nl. Of googlen: Hardloper Gerrit on line


Veel plezier!

 

 

 

Lelystadse lopers werken naar Leprarun toe

Geplaatst op woensdag 5 maart 2014 20:05
0 reacties
0
  • Marleen Vos en Pieter van der Zwaag. - Foto: Vedapress

Lelystad - Over anderhalve week is de derde editie van de Leprarun en dat betekent dat hardlopers hun schoenen weer volop uit de kast trekken om een goede tijd te kunnen lopen. Zo ook de Lelystedelingen Pieter van der Zwaag en Marleen Vos.

 

Pieter van der Zwaag was er al vanaf de eerste keer bij. ‘Ik doe het graag. De locatie is mooi, het doel is goed en daarnaast is het een weerzien met bekenden'.

Opbrengst gaat naar Leprastichting

De Leprarun is een Lelystads hardloopevenement waarbij deelnemers zich voor de vijf of tien kilometer kunnen inschrijven. Het inschrijfgeld is 10 euro, maar mag meer zijn, en gaat naar de Leprastichting. Die helpt mensen die Lepra hebben en er gehandicapt door zijn door bijvoorbeeld schoeisel, wondverzorging en protheses aan te bieden. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe preventieve inentingsmedicatie.

Vaste prik

‘Ik houd van hardlopen', aldus Van der Zwaag, die twee tot drie keer in de week loopt en lid is van AV Spirit. In de vijftien jaar dat hij hardloopt, heeft hij aan veel wedstrijden meegedaan en de Leprarun is inmiddels ook vaste prik. ‘Dat je door het uitoefenen van je hobby een bijdrage kunt leveren, is mooi.’

De Lelystedeling doet mee aan de tien kilometer en streeft ernaar met 55 minuten de eindstreep over te gaan. ‘De winnaar doet er minder dan een half uur over, dus daar kan ik me niet mee meten. Maar ik denk dat ik mijn doel kan halen. Ik ben echt aan het trainen, want in de winter heb ik niet veel gedaan. Nu ben ik serieus bezig en het gaat goed.’

'Het wordt geen eitje'

Ook Marleen Vos, die de voorgaande edities als eerste vrouw eindigde, verschijnt aan de start van de tien kilometer. Een afstand die ze dagelijks loopt. ‘Maar dat betekent niet dat het een eitje wordt. Het is maar afwachten wie er meedoen. Voor hetzelfde geld doen er allemaal toppers mee', aldus de Lelystedelinge, die erg te spreken is over het evenement.

Naast het feit dat het goede doel wordt gesteund, wordt vooral over de route van de run lovend gesproken. Die leidt de deelnemers langs het IJsselmeer, jachthaven De Houtrib, de Houtribhoogte, over fietspaden en bruggen, door de Boeier langs Bataviastad en weer naar de Bataviahaven. Organisatrice en ambassadeur van de Leprastichting Jenny Schilt is trots op het feit dat het evenement zo goed ontvangen wordt en nu al voor de derde keer plaatsvindt.

'Ik wil dit blijven doen'

Ook na haar driejarig ambassadeurschap - dit jaar is het laatste jaar voor Schilt - wil ze de Leprarun blijven organiseren. Sterker nog, voor volgend jaar staat het al op de planning. ‘Ik ga gewoon door. Ik denk dat het best groter kan worden en dit is toch een beetje mijn stichting geworden. Ik wil dit blijven doen.’

 

 

 

 

 

 

21 januari 2014:

 

Prijsvraag
Prijs: onder de goede antwoorden worden 3 gratis startnummers verloot.
Op de FB-pagina wordt op 1 februari de uitslag bekend gemaakt. Dus reageren uiterlijk op 31 januari 2014.

Vraag 1:
Hoeveel nieuwe leprapatiënten worden er jaarlijks wereldwijd ontdekt?
a. ca. 2.300
b. ca. 23.000
c. ca. 230.000

Vraag 2:
Hoe is lepra te genezen?
a. Vaccinatie
b. Medicijnen
c. Speciaal dieet

Vraag 3:
Voorlichting is erg belangrijk om mensen te informeren en ervoor te zorgen dat lepra tijdig behandeld wordt. Wat zijn de eerste symptomen van lepra?
a. Gevoelloze plekke op de huid
b. Koorts
c. Duizeligheid

Alleen antwoorden verzonden naar leprarun@gmail.com komen in aanmerking voor de loting.

Succes!

 

De Leprastichting werkt in 15 landen. 1e doel: opsporen van 'nieuwe' patiënten voordat er zich handicaps voordoen.

Resultaten in 2012:
71.623 opgespoord; 3.824 daarvan hebben handicaps; 5.713 daarvan zijn kinderen.

Kijk op Youtube naar 'Wat is lepra', film uit 2011.

Pilot: preventief inenten: goed resultaat, besmettingsgraad vermindert met >50%!

Ook:
1.958 kinderen geholpen met onderwijs;
905 SCG's: zelfzorggroepen ondersteund;
6.698 gezondheidswerkers opgeleid;
886 personen met handicaps door lepra voorzien van een microkrediet;
1.637 personen met handicaps door lepra voorzien van protheses;
505 mensen met handicaps door lepra een beroepsopleiding aangeboden.

Op lepra.nl het volledige jaarverslag.